ČLÁNKY A ZAJÍMAVOSTI

 

 

 

 

10 důvodů proč jíst čokoládu
1/ Budete žít déle
– Podle vědců si přiměřenou konzumací čokolády můžeme prodloužit život skoro o rok! Čokoláda totiž obsahuje fenoly, které nás ochrání před srdečními nemocemi. Tak jen mlsejte!
2/ Budete víc skotačit

– V čokoládě se nachází fenyletylamin, který podporuje sexuální apetit! Takže se pusťte do kvalitní hořké čokolády a uvidíte, jak váš milostný život nabere na obrátkách!

3/ Ředí krev

– Hořká čokoláda ředí krev stejně jako aspirin nebo jablka. Padesát gramů čokolády vám zředí krev stejně jako kdybyste snědli šest jablk, a nemusíte se bát nebezpečné trombózy!

4/ Prevence rakoviny

– Nové výzkumy dokazují, že čokoláda obsahuje sloučeninu zvanou katechin, která účinně brání vzniku rakoviny a srdečních obtíží, Jen si dejte pozor, abyste to s množstvím snězené čokolády nepřehnali!

5/ Snižuje tlak

– Skotští a italští vědci věří, že když denně po dobu patnácti dnů sníte sto gramů hořké čokolády, snížíte svůj krevní tlak. Tak hurá do toho! Vysoký tlak totiž zvyšuje pravděpodobnost vzniku srdečních a ledvinových onemocnění!

6/ Prevence nachlazení

– Kakaové boby z kterých se vyrábí kakao a z něj čokoláda, posilují náš imunitní systém, a chrání tak organismus například před nachlazením a různými virovými onemocněními. Už když si k lahodné čokoládě přivoníte, zvýší se počet vašich protilátek!

7/ Je dobrá pro naše zuby

– Věřili byste tomu, že tahle sladkost pomáhá zubům bojovat proti kazu? Slupky kakaových bobů totiž obsahují látky, které působí proti zubnímu plaku. Bohužel se ale ve většině případů slupky při zpracování čokolády odstraňují. Škoda!

8/ Je i nízkotučná

– Snad každý si občas rád dá něco dobrého, a potěší tak své chuťové buňky. Stačí si jen dobře vybrat a nemusíte pak trpět výčitkami. Sáhněte po čokoládě, která obsahuje co největší podíl kakaa!

9/ Dělá vás šťastnou

– Asi každý víme, že když si dáme pár čtverečků čokolády, cítím se hned šťastnější. A není to jen zásluha dobré chuti! Čokoláda totiž obsahuje látku tryptofan, která v našem mozku uvolňuje serotonin. A právě ten nám zlepšuje náladu a zároveň vypouští do našeho těla endorfiny.

10/ Podporuje fér obchodování

– když si koupíte určitou značku čokoládové tyčinky, podpoříte nezávislé farmáře z rozvojových zemí. Za zboží totiž dostanou zaplaceno férovou cenu!